Joogivee pH mõjutab soolestiku mikrobioomi ja I tüüpi diabeedi esinemissagedust, diabeedi

Joogivee pH mõjutab soolestiku mikrobioomi ja I tüüpi diabeedi esinemissagedust

 

Piisava vedelikukoguse tarbimisest ja selle vajalikkusest on palju räägitud. Soovituslikuks optimaalseks veekoguseks, mida ööpäeva jooksul tarbida soovitatakse, on 30 ml/ühe kilogrammi ehk keskmine 70kg kaaluv inimene võiks tarbida umbes 2,1 liitrit vett. diabeedi

 

Piisava veekoguse tarbimine tagab eelkõige, et organism suudaks puhastuda jääkainetest ja need väljutada. Hiljutised mikrobioloogide poolt läbi viidud uuringud on aga avastanud, et lisaks vee kogusele, on oluline ka selle kvaliteet, mis mõjutab otseselt mikrobioomi kooslust ja selle tasakaalu.

 

Medical University of South Carolina mikrobioloogia ja immunoloogia teadlased viisid 2014 läbi hiirkatse, kus uuriti, kuidas joogive pH avaldab mõju mikrobioomi koostisele. Soolestiku bakterikooslus ja selle mitmekesisus omakorda mõjutab otseselt või kaudset kõigi meie organite tööd. Muuhulgas seostatake mikrobioomi kooslust mitmete autoimmuunhaiguste tekkemehhanismidega.

 

Antud uuring keskendus konkreetsemalt joogivee pH, mikrobioomi koosluse ja 1 tüüpi diabeedi omavaheliste seoste uurimisele.

 

Katses kasutati normaalkaalus hiiri. Hiirte puhul peetakse diabeedi progresseerumist sarnaseks inimeste omaga, mistõttu kasutatakse neid selle haiguse immunoloogiliste aluste mõistmiseks laialdaselt.

 

Katses jagati hiired kahte gruppi – ühtedele manustati happelise pH’ga, teistele neutraalset joogivett. Grupil, kelle joogivesi oli happeline, arenes kiiresti düsbioos koos insuliiniresitentsuse ja hüperglükeemiaga, mida neutraalse joogiveega grupi puhul ei täheldatud. 16S rDNA sekventsiooni test näitas happelise joogivee grupi hiirte puhul olulisi muutusi nii soolestiku mikrofloora koostises kui ka selle mitmekesisuses. Samuti leiti hiirte soolestiku kaitsvast lima- ehk mutsiinikihist, et  happelise joogiveega grupi hiirtel leidub seal võrreldes neutraalse vee grupi isenditega oluliselt suuremas koguses T-autoimmuunrakke ja põletikulisi protsesse esile kutsuvaid tsütokiinide.

 

Katse tulmused viitavad sellele, et joogivee pH mõjutab soolestiku mikrofloora koostist, põhjustades muutusi autoimmuunreaktsioonis ja avaldades mõju 1 tüüpi diabeedi progresseerumise kiirusele ja selle esinemissagedusele.

 

Nagu selgub, on kvaliteetse joogivee roll väga oluline aidates säilitada häid soolestikubaktereid, nende mitmekesisust ning elada tervet ja täisväärtuslikku elu. Seepärast tasub oma igapäevase joogivee kvaliteedile tähelepanu pöörata. Samuti ei tee kindlasti paha aeg-ajalt profülaktiline probiootikumi kuur läbi teha.

 

Allikad:

Fedration of American Societies of Experimental Biology

PubMed

Postita kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

0
https://www.ohhira.ee/heezahez/2021/09/candy-shop.svg