Sportliku vastupidavuse suurendamine

Sportliku vastupidavuse suurendamine ja paremate tulemuste saavutamine mikrobioomi korrastamise abil

Sportliku vastupidavuse suurendamine, paremate tulemuste saavutamine ja hea tervise säilitamine ka kõrgetel treeningkoormustel on see, millest paljud harrastus- ja tippsportlased unistavad.

 

Peenhäälestatud balanss treeningute, toitumise, puhkuse ja taastumise vahel, peaks siin olema võtmeteguriks, kuid on midagi veel, millest täna veel palju ei teata, aga need vähesed uuringud, mis selles vallas tehtud, on paljulubavad. Nimelt – mikrobioom ja selle mitmekesisus. See võib olla täiesti uueks suunaks sportlike saavutuste parandamise võimaluste seas.

 

Millest mikrobioomi mitmekesisus sõltub?

 

Soolestiku mikrobioomi moodustumist mõjutavad paljud tegurid, sealhulgas inimese sünd – loomulikul moel või keisrilõike abil, ravimite (eriti antibiootikumide) kasutamine, suitsetamisharjumused, alkoholi tarbimine, stressitase, vanus ja kõige olulisem – toitumisharjumused. Viimastel aastatel on teadlased uurima asunud ka seda, kuidas treenimine mõjutab mikrobiomi ja vastupidi. Kuigi see suund on alles lapsekingades, on põhjust oletada, et seal leiduvad omamoodi põnevad seosed, mis võivad olla abiks nii tipp- kui harrastussportlastele paremate tulemuste saavutamisel.

 

Kuidas soolebakterid sportlikke saavutusi mõjutavad?

 

Senini läbi viidud uurinud on enamasti tõestanud üht – suurem sportlik võimekus on otseselt seotud suurema mikrobioomi mitmekesisusega. Kuna soolebakterite üks roll on lagundada süsivesikuid, tootes neist postbiootilisi ühendeid – sealhulgas näiteks lühikese ahelaga rasvhappeid (Short Chain Fatty Acids ehk SCFA) nagu butüraat, atsetaat ja propionaat. Lühikese ahelaga rasvhapped on kujunemas potentsiaalselt oluliseks komponendiks mikrobioomi ja sportliku võimekuse seoste leidmisel. Lühikese ahelaga rasvhappeid nagu näiteks spropionaati ja butüraati toodavad meie organismis ainult soolebakterid. Arvatakse, et need toimivad energiaallikatena lihastes. Uuringutes on leitud, et sportlaste väljaheites on suurem butüraadi sisaldus, kui spordiga mitte tegelevatel inimestel. Butüraat on huvitav selle poolest, et seda peetakse soolestikku ümbritsevate rakkude jaoks üheks peamiseks kütuse allikaks.

 

Enamasti lähtutakse sportlaste puhul paremate tulemuste saavutamiseks välistest teguritest nagu näiteks dieet, kus manipuleeritakse makrotoitainete tarbimisega vastavalt treeningu tüübile, tulemuslikkusele ja eesmärkidele. Sisemisele fookusele üleminek ja soolestiku mikrobioomi tervise esikohale seadmine, võib aga olla spordis konkurentsieelise uus ja veel avastamata suund.

 

Dr.OHHIRA® probiootikumid taastavad soolestiku tervisliku tasakaalu, soodustavad kasulikke bakterite elutegevust ja mikrobioomi mitmekesisust.

 

Dr.OHHIRA probiootikumid

Dr.OHHIRA® probiootkumid

 

 

Teadusuuring Dr.OHHIRA® probiootikumidega: Maksimaalse hapnikutarbimise määra suurendamine.

 

Teadusuuring Dr.OHHIRA® probiootikumidega: Lihasväsimuse tekkmise pikendamine ja vastupidavuse suurendamine probiootikumide abil.

 

Allikas: The Athetic Gut Microbiota 

 

Postita kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

0
https://www.ohhira.ee/heezahez/2021/09/candy-shop.svg