+372 53 233 238 info@ohhira.ee
Mõistete sõnastik

Seedetrakt

Limaskestaga vooderdatud kulgla, mille kaudu siseneb toit organismi, kus toimub seedimine, ja mis väljutab tahked jäägid. Seedetrakti kuulub suu, kõri, söögitoru, magu, peensool, jämesool ja pärak.

Allergia

Organismi immuunsüsteemi ülitundlikkus, mis ilmneb kokkupuutel teatavate ainetega (antigeenid) nagu ravimid või vaktsiinid, mille tulemusena tekib vastava eelsoodumusega inimestel patoloogiline reaktsioon.

Antibiootikumid

Antibiootikumid on ravimid, mida kasutatakse infektsioonide vastu, mida põhjustavad bakterid ja teised organismid nagu algloomad, parasiidid ja seened.

Antibiootikumiresistentsus

Ravimiresistentsuse liik, mille puhul suudab mikroorganism kokkupuutel antibiootikumiga ellu jääda.

Seenevastane ravim

Aine, mis hävitab seened või takistab nende kasvu

Antimikroobsed ained

Ained, mis on võimelised haigusttekitavaid mikroorganisme hävitama või takistavad nende kasvu.

Antioksüdandid

Antioksüdandid on molekulid, mis reageerivad vabade radikaalidega ja katkestavad ahelreaktsiooni, mille käigus hävinevad elutähtsad molekulid.

Viirusevastased preparaadid

Ravimid või ained, mis takistavad viiruse elutsüklit ja selle võimet paljuneda või patogeenset toimet.

Astaksantiin

Punane merevetikast pärit karotenoid, mis eraldab äärmiselt tugeva absorbeerimisvõimega estrit, mis suudab läbida hematoentsefaalbarjääri antioksüdatiivse toime avaldamiseks ja aitab toetada kogu kehas loomulikku põletikureaktsiooni. See on üks täielikumatest teadlastele tuntud looduslikest antioksüdantidest ja põletikuvastastest ainetest.

B-lümfotsüüdid

Immuunrakud, millel on oluline roll kehavedelike immuunreaktsiooni juures. B-rakkude põhifunktsioon on toota antikehasid (IgA, IgG ja IgM), mis ründavad võõrmolekule ja pisikuid ja nende toodetud toksiine.

Bakteriotsiinid

Mõnede bakteritüvede toodetavad peptiidid, mis takistavad teiste bakterite kasvu või surmavad need.

Bifidobakteri tüved

Sagedamini esinevad inimeste ja loomade seedesüsteemi loomuliku floora liikmed. Probiootikumidena stimuleerivad need immuunsüsteemi, toetavad seedimist ja aitavad toitu ja toitaineid omastada. Need suudavad ka teatavaid vitamiine sünteesida.

Bifidobacterium breve

Kõige levinum Bifidobacterium lastel, kuid jääb soolestikku püsima ka täiskasvanueas. B. Breve aitab toota naturaalset antibiootikumi laktobreviini. Kuna talub hästi sapphapet, suudab see seedesüsteemi läbides ellu jääda.

Bifidobacterium infantis

See bakter on oluline, kuna stimuleerib immuunsustekitajaid nagu tsütokiinid.

Bifidobacterium longum

Esineb suures hulgas jämesooles, aidates ära hoida patogeensete bakterikolooniate moodustumist, kinnitudes sooleseinale ja tõrjudes välja ebasõbralikud bakterid ja pärmseened.

Sapp

Leeliseline vedelik, mida eritab maks ja hoiustab sapipõis. Seedimise käigus eritatakse seda kaksteistsõrmiksoolde, kus see aitab lagundada rasvu.

Biosaadavus

Ravimi või muu aine imenduvus organismis ja kättesaadavus vajalikele kudedele.

Biogeenne aine

Kasulikud ained, mida toodetakse peremeesorganismist väljaspool (näiteks fermenteerimistünnides) elavate bakterite vohamise käigus erinevate mikroorganismide põhjustatud lagundamise ja fermentatsiooniga.

Hematoentsefaalbarjäär

Kapillaaride endoteelirakkude süsteem, mis kaitseb aju vereringes sisalduvate kahjulike ainete eest, lastes samas ajusse selle toimimiseks vajalikud toitained.

Soolestik

Mao ja päraku vaheline seedetrakti osa.

Laia spektriga antibiootikum

Antibiootikum, mis toimib suure hulga haigusttekitavate bakterite vastu. Neid kasutatakse juhul, kui haigust põhjustavaid bakteritüvesid on mitu, või juhul, kui haigust põhjustav bakteritüvi on teiste antibiootikumide suhtes resistentne.

Clostridium difficile

Clostridium difficile on soolestiku flooras sagedasti leiduv bakteritüvi. Kui soolebakterite tasakaal on õige, ei põhjusta C. difficile haigestumist. Düsbioosi korral võib C. difficile aga vohada ning kõhulahtisust ja isegi soolepõletikku põhjustada.

Koensüüm Q10

Ensüümi õigeks toimimiseks vajalik aine: valk, mis kiirendab kehas toimuvaid keemilisi reaktsioone. Koensüümi Q10 kasutatakse rakkude kasvuks ja säilimiseks vajaliku energia tootmiseks ja mitokondrite, rakkudele energiat tootvate „jõuallikate” töö toetamiseks.

Käärsool

Käärsool on seedesüsteemi viimane osa, mis algab jämesoole esimesest osast ja lõppeb pärasoolega. See eemaldab tahketest jääkainetest enne nende kehast väljutamist vee ja soola. Seal toimub ka imendumata materjali bakteriaalne fermenteerimine.

Kolooniaid moodustavad osakesed

Koloonias sisalduvate elujõuliste bakterirakkude näitaja, mis tähistab ühest algbakterist pärinevat rakkude koguhulka.

Külv

Protsess, mille käigus kasvatatakse bakterirakke kontrollitud tingimustes.

Seedimine

Protsess, mille käigus transporditakse seedimata toit läbi seedeelundkonna, kus see lõhustatakse imenduvateks toitaineteks või muudetakse jääkmaterjaliks, mis väljutatakse.

Seedeensüümid

Ensüümid, mis lõhustavad polümeersed makromolekulid väiksemateks osadeks, et lihtsustada nende imendumist kehas. Seedeensüüme on mitmesuguseid ja neid leidub süljenäärmete eritatud süljes, maoseina sekreetides, kõhunäärme eksokriinsete rakkude eritatud kõhunäärmenõres ning soolesekreetides (jäme- ja peensool) või seedetrakti seinal.

Kaksteistsõrmiksool

Kaksteistsõrmiksool on peensoole esimene osa, mis algab maost. Kaksteistsõrmiksoole seinad on väga käärulised, et toitainete imendumisala oleks suurem. Kaksteistsõrmiksooles toimub ensüümide abil enamik toidu lagundamisest peensooles.

Düsbioos

Bakteriaalne tasakaalutusseisund, mida iseloomustab kahjulike bakterite vohamine.

Elektrolüüdid

Lahuses elektrit juhtivad soolad, mida leidub kehavedelikes, kudedes ja veres. Need on näiteks kloriid, kaltsium, magneesium, naatrium ja kaalium. Elektrolüütide õige tasakaal on vajalik lihastöö koordineerimiseks, südametööks, vedelike absorbeerimiseks ja eritamiseks, närvisüsteemi toimimiseks ja keskendumiseks.

Enterococcus faecalis TH10

Selle tüve avastas dr Iichiroh Ohhira ja see isoleeriti Malaisia toiduainest tempeh. On tõestatud, et see tüvi on 6,25 korda tugevama proteolüütilise toimega kui ükski teine tuntud piimhappebakteritüvi. On selgunud, et Enterococcus faecalis TH10 toodab aineid, mis aitavad mitmel viisil hoida mikrobioomi tasakaalu ja säilitada normaalne seedimistegevus.

Epiteel

Kude, mis koosneb rakkudest, mis katavad keha õnarusi ja pindu. Epiteelrakkude funktsioonide hulka kuulub sekreetide eritamine, valikuline absorbtsioon, kaitse, rakkudevaheline transport ja valikuline läbitavus.

Floora

Inimeste (või loomade) organismi välis- ja sisepindadel elutsevad bakterid ja mikroorganismid. Seedesüsteemiga on seotud kolm põhifloorat: soolestiku, suu ja tupe oma.

Vaba radikaal

Ebastabiilne molekul, mis põhjustab oksüdatiivseid kahjustusi, eemaldades seda ümbritsevatest molekulidest elektrone ja takistades nii keharakkude tegevust.

Gastrointestinaaltrakt

Magu ja soolestik, mis osalevad seedimises ja jääkproduktide kõrvaldamises.

Gastroenteroloogia

Meditsiiniharu, mis uurib seedesüsteemi ning suust kuni pärakuni ulatuva seedetrakti haiguseid.

Soolestik

See on veel üks nimetus seedetrakti kohta, mis on suust kuni pärakuni ulatuv õõnsus.

Helicobacter pylori

Grammnegatiivne bakter, mis võib nõrgestada maoseina kaitsekihti, lastes seedenõredel õrna maoseina ärritada. H. pylori on bakter, mis on enamasti süüdi maohaavade ja -põletike tekkes.

Inimese mikrobioomi projekt

USA tervishoiuinstituudi sponsoreeritud projekt, mille eesmärk on uurida elusate vabatahtlike katsealuste viiel inimorganismi osal esinevaid mikroorganisme.

Immunoglobuliin A (IgA)

IgA on antikeha, millel on oluline roll limaskestade immuunsuse juures.

Immunoglobuliin E (IgE)

IgE on ainult imetajatel esinev antikeha. IgE esineb väikeses koguses kõigi organismides. Allergikutel on IgE tase aga normaalsest kõrgem. Allergia ägenemise perioodil toimub IgE ületootmine ja see reageerib rakkudega, mis toodavad põletikku ja allergiasümptomeid põhjustavaid aineid.

Immunoglobuliin G (IgG)

Enamasti veres kõige suuremas koguses esinev immunogobuliin. Need on kõige väiksemad, kuid kõige levinumad antikehad. IgG antikehadel on väga oluline roll bakteritest ja viirustest põhjustatud haiguste vastu võitlemisel.

Immunoglobuliin M (IgM)

Esimesed antikehad, mida infektsiooni korral toodetakse. Neid leidub veres ja lümfis. Teised immuunrakud hakkavad nende toimel võõrkehasid hävitama.

Põletik

Keha reaktsioon infektsioonile, ärritusele või vigastusele. Põletikku iseloomustab valu, punetus, paistetus ja soojus. See võib olla äge või krooniline. Põletikureaktsioon suunab immuunsüsteemi komponendid vigastuse- või nakkuspiirkonda.

Lactobacilluse organismid

Inimese suu, soolestiku ja tupe tavapärased asukad. Lactobatsillust või leiduda ka fermenteeritud toodetes. Need toodavad seedekulglas piimhapet, mis on üldise tervise seisukohast hädavajalik. Mõned piimhappe toitumisalased kasutegurid on toitainete parem omastamine, soolenakkuste ärahoidmine ja seerumi kolesteroolitaseme reguleerimine.

  1. acidophilus

Kõige sagedamini esinev probiootline bakter. Seda leidub eelkõige peensooles, kus see toodab naturaalseid antibiootikume laktotsiini ja atsidofiliini. Need suurendavad immuunsust kahjulike bakterite ja seente vastu, nagu Candida albicansSalmonellaE. coli ja Staphylococcus aureus.

Lactobacillus brevis

Oluline D- ja K-vitamiini sünteesimisel. Uurimused on näidanud, et L. brevis vähendab sooleseina läbitavust (lekkiva soole sündroom), parandab soolestiku mikrofloorat ja omab positiivset mõju soolestiku immuunsusele.

Lactobacillus bulgaricus

Soolestikku läbiv mikroorganism, millel on seal oluline kaitseroll. L. bulgaricus soodustab lipiidide ainevahetust ja võib aidata reguleerida kolesteroolitaset.

Lactobacillus caseii

  1. acidophiluse ja L. rhamnosuse lähedane sugulane. See eritab ainet, mida nimetatakse peptidoglükaaniks ja mis toetab keha loomulikku kaitsereaktsiooni ja stimuleerib seedekulgla immuunreaktsiooni.

Lactobacillus fermentum

Antimikroobne ja antioksüdatiivne probiootikum, mis kaitseb tuppe põletiku eest.

Lactobacillus helveticus

Stimuleerib immuun- ja seedesüsteemi, hoiab ära kõhulahtisust, vähendab laktoositalumatust ja takistab ebasõbralike bakterite kasvu. L. helveticus soodustab toitainevaegusest põhjustatud sooleatroofia paranemist.

Lactobacillus plantarum

  1. plantarumit on uuritud Clostridium difficile põhjustatud kõhulahtisuse ja pärmseenenakkuse ravis. See bakter tugevdab soolestiku limaskestade barjäärfunktsiooni ja takistab patogeensete bakterite kinnitumist.

Mikroob

Haigusttekitav mikroorganism.

Mikrobioom

Inimese omavahel seotud mikrofloora.

Mikroorganism

Väike elusorganism, näiteks bakter või viirus, mis on nähtav ainult mikroskoobi all.

Limaskest

Niiske pooleldi läbitav kude, mis vooderdab ja kaitseb keha organeid ja õõnsusi.

Naturaalsed tapjarakud

Rakud, mis reageerivad teiste rakkudega ja hävitavad neid, ilma et neil oleks nende rakkude vastane varasem tundlikkus tekkinud. Naturaalsed tapjarakud (NK-rakud) on meie esimene kaitseliin viirusega nakatunud rakkude vastu.

Oligosahhariidid

Mis tahes süsivesikugrupp, mis koosneb väikesest arvust lihtsuhkru molekulidest; enamik müüdavaid prebiootikume on oligosahhariidid.

Oksüdatiivne stress

Kehas tekkiv stress, mida põhjustab vabade radikaalide kumulatiivne kahjulik toime, mis on vastandlik antioksüdantidele.

p-kumaarhape

Fenoolhape; orgaaniline aine, mis on tsinnamiinhappe hüdroksüülderivaat ja omab antioksüdatiivset toimet.

Parasiit

Peremeesorganismi pinnal või sees elav organism, mis saab toitu peremeesorganismilt.

Patogeen

Haigusttekitav organism või aine, eriti mikroorganism nagu bakterid, viirused, algloomad või seened.

Polüfenoolid

Taimedes leiduvad keemilised ained, mis uurimuste kohaselt võivad olla antioksüdatiivse mõjuga ja tervisele kasulikud. Nende panus inimese toitumise antioksüdatiivsesse võimesse on suurem kui vitamiinidel.

Prebiootikum

Prebiootikumid on seedumatud toiduosakesed, mis stimuleerivad seedesüsteemis bakterite kasvu ja/või tegevust ja on organismi tervisele kasulikud.

Probiootikum (Ameerika definitsioon)

Elusad mikroorganismid, mis sobivas koguses manustatuna omavad peremeesorganismile tervislikku mõju.

Probiootikum (Jaapani definitsioon)

Probiootikumid on elujõulised mikroorganismid, mis suukaudselt manustatuna mõjutavad peremeesorganismi soolebakterite tasakaalu parandamise kaudu.

Taruvaik

Taruvaik on naturaalse kaitsevõimega antibiootiline aine, mida mesilased kasutavad oma tarude sisemuses. Flavanoidirikast ainet saadakse taime- ja puuvaigust.

Streptococcus thermophilus

See organism on tõhus laktoosi lagundaja, mis on kasulik omadus laktoositalumatute inimeste jaoks. Samuti stimuleerib see immuunsüsteemis osaleva tsütokiini tootmist.

Sünbiootikum

Toidulisand, mis sisaldab ühte või enamat prebiootikumi ja sellega koos toimivaid probiootikume.

T-lümfotsüüdid

On kahte sorti T-lümfotsüüte, abistaja-T-rakud ja tapja-T-rakud. Abistaja-T-rakud ei ründa sissetungijatest mikroorganisme, kuid otsustavad, kas need on ohtlikud, ja kas B-rakud peaksid tootma antikehasid. Tapja-T-rakud tapavad keharakke, millesse on tunginud viirused või bakterid. See ei lase raku nakatajal paljuneda ja teisi rakke nakatada.

Tokoferoolid

Taimeõlist saadud vesilahustuv E-vitamiin. Tugev antioksüdant, mis kaitseb rakumembraane vabadest radikaalidest tingitud kahjustuste eest.

Tokotrienoolid

Üks kahest molekuligrupist, millest koosneb E-vitamiin ja millel on tugev antioksüdatiivne toime.

Viirus

Mikroskoopiline nakkustekitaja, mis ei ole võimeline peremeesorganismist väljaspool ellu jääma; antikehad ei ole suutelised viiruseid surmama.

D3 vitamiin

Vitamiin, mida keha toodab ultraviolettvalgusega kokkupuutel, ja mida saadakse ka toidust. D3 vitamiin on hormoon, millel on oluline roll kaltsiumi ja fosfori ainevahetuses.

E-vitamiin

Tähtis antioksüdant, mis kaitseb rakumembraani ja keha teisi rasvlahustuvaid osasid nagu LDL-kolesterool (nn halb kolesterool) kahjustuste eest. Paljud uurimused on leidnud, et loodusliku E-vitamiini tarvitamine toidulisandina aitab südameinfarktide riski vähendada.

Pärm

Ainuraksed seened, mida kasutatakse leiva kergitamiseks ja mida leidub ka teistes fermenteeritud toitudes ja jookides.

error: Content is protected !!