Mille poolest erineb Dr. OHHIRA® probiootikum külmkuivatatud piimhappebaktereid kasutavatest toidulisanditest?

Enamikes probiootilistes tablettides ja pulbrites on kasutusel külmkuivatatud piimhappebakterid, mis tähendab, et piimhappebakterid neis on „magavas“ olekus. Ideaalstsenaariumi järgi need organismi jõudes ärkavad ning asuvad tervisele kasulikke aineid – postbiootikume tootma. Tavaliselt tuleb külmkuivatatud bakteritega toode tableti või pulbri kujul ning tihti on valmistusviis ka toote pakendil või infolehel märgitud.

 

Külmkuivatatud probiootikumide tootmisprotsess näeb lühidalt välja nii:

  1. Valitud probiootilisi tüvesid kasvatatakse lühikest aega (mõned tunnid või päevad) söötmel, milleks on tavaliselt piimatoode või soja.
  2. Mikroorganismid eraldatakse söötmest tsentrifuugimise teel, mille käigus kolooniad killustuvad.
  3. Erinevad bakteritüved segatakse kokku ja segu kapseldatakse või vormindatakse pulbriks.

 

Miks peetakse külmkuivatatud piimhappebakteritega toodete puhul  oluliseks mikroorganismide arvukust?

Külmkuivatamise käigus võib suur osa piimhappebakteritest hukkuda sest rakkudesse tekib jää ning lisaks võivad miinuskraadid kahjustada rakumembraani. Seetõttu on ka paljude külmkuivatatud probiootikumide peamiseks müügiargumendiks võimalikult suur hulk piimhappebaktereid. Kuna tootmisprotsessi käigus peavad mikroorganismid erinevaid vintsutusi üle elama, siis suur osa külmkuivatatud toodetes sisalduvatest bakteritest enam ei ärka ega hakka seedekulglas paljunema – selle efekti peakski siis bakterite suur arv kompenseerima.

 

Kuidas külmkuivatatud toode organismis toimib?

Mitut külmkuivatatud mikroorganismi sisaldava probioobilise toote valmistamiseks segatakse bakterid tavaliselt kokku pärast kuivatamist. Bakterid, mis tootmisprotsessi ja katsumusterohke teekonna soolde üle elavad ja seejärel üles ärkavad, peavad hõivama endale territooriumi, tehes seda mõnikord teiste külmkuivatatud teekaaslaste arvelt. Konkurentsi tõttu väheneb arv veelgi. Neil ja teistel põhjustel (näiteks kuna sööde läheb tootmisprotsessi käigus kaduma), ei tule kasulikud postbiootikumid mängu enne, kui kõnealused bakterid üles ärkavad, endale toiduallika leiavad, territooriumi konkureerivate bakteriliikide vastu ära kindlustavad ning paljunema ja postbiootikume tootma hakkavad.

 

Kuidas toodetakse Dr.OHHIRA® probiootikume?

Dr.OHHIRA® probiootikume nimetatakse tegelikult kääritatud toidul põhinevaks probiootiliseks kompleksiks. Kompleksiks seepärast, et need sisaldavad lisaks elusatele piimhappebakteritele ka söödet – ehk prebiootikume, et bakteritel oleks organismis KOHESELT võimalik paljunema ja toimetama hakata. Mis aga kõige olulisem, tänu 3-aastasele kääritamisprotsessile, on kogu selle aja jooksul piimhappebakterite poolt toodetud postbiootikumid samuti kapslis koos bakterite endi ja prebiootilise söötmega olemas.

Kõik 12 bakteriliiki, mida dr Ohhira oma kapslites on kasutanaud (B.breve, B.infantis, B.longum, E.facalis, L.acidophilus, L.brevis, L.bulgaricus, L.casei, L.fermentum, L.helveticus, L.plantarum ja S.thermophilus) on aastaid hoolikalt uuritud ja kokku sobitatud lähtuvalt nende tervistavatest toimetest, postbiootilistest ainetest, mida nad oma tegevusega toodavad ning samuti on arvesse võetud, et kõik need erinevad tüved teiste tüvedega kokku sobituksid.

Kuna neid kõiki on algusest peale koos kääritatud, mitte kapseldamise ajal kokku segatud, on need liigid juba ENNE soolestikku jõudmist oma territoriaalsed erimeelsused lahendada jõudnud. Söötmena kasutatakse ainulaadset segu kümnetest puu- ja köögiviljadest, taimedest ja vetikatest. Aktiivsed bakterid pannakse koos söötme ja selles sisalduvate postbiootikumidega kapslitesse, mis on valmistatud taimsetest koostisainetest.

 

Dr.OHHIRA® probiootikumide tootmisprotsess on lühidalt järgmine:

  1. Valitakse sobilikud mahepõllumajanduslikult kasvatatud toorained, mis ei sisalda pestitsiide ja insektitsiide ega kunstlikke väetisi. Fermenteerimiseks kasutatavad taimed korjatakse, kui nad on oma küpsuse tipus.
  2. Taimede segu purustatakse, lisatakse puhast allikavett ja kallatakse fermentatsioonitünnidesse. Neile lisatakse protsessi käivitamiseks 12 bakteritüve.
  3. Bakterid seedivad ja fermenteerivad toitaineid kolm kuni viis aastat. Käärimisprotsessi edenedes, muutub pasta värvus käärimistünnides aasta-aastalt tumedamaks. Bakterite endi arv kahaneb, kuid bakterite toodetud metaboliitide kontsentratsioon tõuseb.
  4. Valmis segu suletakse looduslikest toorainetest valmistatud kapslitesse.

 

Dr.OHHIRA® probiootikumide tootmine sarnaneb tegelikult rohkem kääritatud toitude, kui traditsioonilisele probiootilise toidulisandi valmistamisele. Vaid selle erinevusega, et kui hapukapsaste või hapupiima puhul teeb põhitöö ära 1-2 bakteriliiki ja seeläbi sisaldab ka toit vaid nende ühe kuni paari bakteri liigi poolt toodetud postbiootikume, siis Dr.OHHIRA® probiootikumides on erinevaid bakteriliike 12 ja erinevaid postbiootikume, mida need oma elutegevusega tootnud, on tänaseks avastatud 526. Uuringud jätkuvad ja tõenäoliselt leidub neid seal tegelikult tuhandeid.

Samuti oluline aspekt on kääritusprotsessi pikkus. Erinevalt külmkuivatatud toodetest ja probiootilistest toitudest, mõõdetakse Dr.OHHIRA®  probiootikumide kääritusperioodi mitte päevades ega nädalates, vaid aastates. Pikema ajaperioodi jooksul tekib tootes miljardeid uusi baktereid, kes jõuavad toote valmimise ajal oma elu ära elada, nii, et viimaks sisaldab toode mitme põlvkonna jagu postbiootikume ja nii elusaid kui surnud, kasulikke rakke. Seega, mida kauem käärimisprotsess kestab, seda tugevamatoimeliseks toode muutub.

 

Allikad:  

Tervise taastamine probiootikumide abil” M.Whittekin

Loeng teemal “Mikrobioom – probiootikumide, prebiootikumide ja postbiootikumide mõju tervisele, immuunsüsteemile ja pikaealisusele.” Ross Pelton, RPh, PhD, CCN, 

 

Submit a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

five + six =