“Ausad mehed” podcast Marius Vahteri ja Sven Kabaneniga

5.jaanuaril toimus “Ausad mehed” podcast, mille saatejuht Chris Kala vestles Dr.OHHIRA® toodete maaletooja Sven Kabaneni ning ZenCleanz Eesti toodete maaletooja Marius Vahteriga. Toome seekord oma lugejale lähemale teemad mikrobioom, seedimine, tervislik toitumine ning kuidas uus aasta annab meile võimaluse saada uueks inimeseks enda harjumuste kujundamise ning valikute läbi.

Ilmselt paljud meist on mõelnud, kuidas saaks ja võiks elada tervislikumalt. Tihtipeale ei jõuta aga esimesest mõttest kaugemale ning probleemile kiputakse lahendust otsima ebaefektiivsete vahendite läbi, näiteks antibiootikumid ja kõikvõimalikud ravimid. Need võivad küll leevendada sümptomeid, ent ei suuda mõjuda ravimina probleemi allikale. Inimesed kardavad lisaks alternatiivide kasutusele võtmisele reaktsiooni, mis võib ilmneda pärast keha puhastuse, või probiootikumide esmast tarvitamist.

Tervenemise kriis on loomulik protsessi osa, ehk enne kui läheb paremaks, on normaalne, et enesetunne hetkeks halveneb. Seda võib juhtuda kahtlemata ka Dr.OHHIRA® ja ZenCleanz toodetega, sest mida suuremad on antud toodete tarvitaja terviseprobleemid, seda suurem on tervenemise kriis. See hirmutab inimesed ära, ent tegelikult võiksid nad olla sellest varasemalt teadlikud, et mõnel juhul võib halb enesetunne olla märk sellest, et kehas on toimumas teatavad muutused.’’ räägib Dr.OHHIRA® maaletooja Sven Kabanen.

Tervisliku eluviisi harrastamise üheks aluseks peaks olema lisaks headele statistilistele näitajatele tunne, et mul on hea olla, sest mida parem on inimesel olla, seda parem on elukvaliteet. Inimesed jõuavad muutusteni tihtipeale siis, kui muutused enesetundes hakkavad segama argirutiini, ent tegelikult võiks jõuda selleni palju varem ning ebameeldivat probleeme sisaldavat osa vältida.

“Kui sul on kõik hästi, siis sul on ilus ja rõõmsam elada. Meie heaolu- ja rõõmu hormoonid tekivad suures osas soolestikus, ehk meie mikrobioomi terviklik toimimine on väga tähtis, et säiliks positiivne vaade maailmale. Inimesed, kellel on seedimisega probleeme on tavalisest rohkem stressis ning kogevad ärevust.’’ räägib Marius Vahter.

“Tundes soovi süüa rämpstoitu,tuleks teadvustada, et tegelikult ei ole meie need, kes seda soovivad, vaid selle signaali saadavad meile meie soolestikus olevad bakterid. On olemas mitte kasulikud bakterid, ehk patogeenid, kes toodavad meile soolestikus kahjulikke ühendeid ning kelle vohamine tervislikult toitudes peatub, sest keha tunneb, et ei soovi rämpsu süüa. Kasulikud bakterid toodavad meile kasulikke ühendeid, mis väljendub otseselt ka meie enesetundes – me oleme positiivsed, rõõmsad, tunneme ennast paremini,’’ räägib Kabanen.

Bakteriaalne tasakaalutus soolestikus võib tingida patogeensete bakterite vohamise ning tekitada soovimatuid isusid. Ometi on sellele kõigele lahendus – on võimalik muuta bakteriaalset tasakaalu nii, et kehal tekib harjumus mitte järgida enam patogeensete bakterite jagatud signaale, vaid keskenduda kasulikele bakteritele. Sven Kabanen on läbi sügava meditatsiooni leidnud tee tervislikuma ja väärtust loova eneseni ning tõdeb, et lisaks bakteriaalse tasakaalu muutumisele soolestikus, muutuvad suhted ka lähedastega, sest inimese enesetunne paraneb. Tähtis on siinkohal meeles pidada, et ükski muutus ei ole üleliia kiire ning kohene. “Kui te alustate probiootikumide võtmisega, või viite läbi soolepuhastuse, siis kõik isud ei pruugi koheselt ära kaduda, küll aga võivad isud muutuda ja elustiil muutub tervislikumaks,” lisab Marius Vahter.

 

 

Igapäevane reaalsus on hetkel tihedalt seotud koroonaviirusega. Ei ole kahtlustki, et tugev immuunsussüsteem töötab efektiivsemalt koroonaviirusega võitlemise puhul. Marius Vahteri sõnul tagab korras mikrobioom ligi 70% meie immuunsusest. “On kindlaks tehtud, koroonaviirus lööb mikrobioomi sassi ning soolestiku tugevdamiseks soovitatakse võtta just nimelt probiootikume, C-vitamiini, D-vitamiini ja tsinki,” lisab Kabanen. Ka paljud autoimmuunhaigused on seotud otseselt sellega, et puudub bakterite mitmekesisus.

Sven Kabanen räägib, et Dr.OHHIRA® puhul on läbi viidud mitmeid teaduslikke uuringuid ning kaks enim mainimist väärivat uuringut on kahtlemata tüüp 1 allergiaga seonduvalt läbiviidud uuring, mis kinnitas, et Dr.OHHIRA® probiootikumid aitavad kõige raskema allergia vormi vastu – allergiad on seotud bakteriaalse balansiga. Teine uuring keskendus bakterile nimega MRSA, mis on penitsilliini resistentne bakter, mida tuntakse kui ka lihasööjabakterina ning sellega võitlevad paljud haiglad – Dr.OHHIRA® probiootikumid aitavad aga ka selle puhul.

Bakterite roll on meie organismis tunduvalt suurem, kui me arvata oskame. Bakterite mitmekesisus meie organismis on võti – mida mitmekesisem on meie mikrobioom, seda tervemat ja paremat elu me elame. “Inimese DNA koosneb ligi 95% ulatuses bakteritest, mis on ka tegelikult loogiline, sest bakterid olid enne inimesi ja kuna baktereid on kõikjal meie sees ja ümber, siis loomulikult nad mõjutavad meid.” lisab Marius Vahter.

Kuidas aga aru saada sellest, et toidulisandid ka päriselt toimivad ning milliseid nendest me üldse vajame?

Vahter väidab, et süües küll mitmekesiselt ja tundes ennast hästi, on põhjamaises kliimas asendamatu kahtlemata D-vitamiin, sest toidust on seda raske leida. “Süüa aga midagi lihtsalt sellepärast, et äkki see aitab, on mõttetu. Pooldan isiklikult mitmekülgset toitumist, mis koosneb 30-40 erinevast  puu- ja juurviljast, lihast ja, kalast, siis ma arvan, et on kõik hästi,” täiendab Vahter.

Tänapäevasest kiirest argielust tingitud stressi foon võib põhjustada kehale teatavat  defitsiiti ning sellises olukorras on organismi toetamine toidulisanditega igati õigustatud – inimene on loodud nii, et ta puhastuks ise kogu aeg, seega kui me elame täisväärtuslikku elu toitudes hästi ja liikudes, siis meie keha saab toimida sobivas tempos. Tähtis on siinkohal aga meeles pidada, et toidulisandid on äri omaette ning apteekidest ei pruugi leida alati täisväärtuslikke toidulisandeid ning kindlasti on vajalik eeltöö selles osas, mida ning millises koguses tarbida. Efektiivsed toidulisandid sisaldavad minimaalselt lisaaineid ning teatud ainete, näiteks magneesiumi puhul on olemas erinevaid vorme antud mineraalainest.

Rääkides mikrobioomist, siis tuleb üsna ruttu esile sõna “ensüüm”. Mis see siis ikkagi on?

“Ensüümid kiirendavad ainevahetust ja seda tuhandeid, või koguni miljoneid kordi. Arvatakse, et neid on inimese kehas 5000-10 000 ja neil on erinevad ülesanded. Neid leidub igas elusolendis ning igal ensüümil on üks roll. Üks ensüüm lagundab rasva, ent järgmise astme jaoks on töös uus ensüüm. Ensüümidest saadi teada 19.sajandil, ent nüüd on lisandunud tehnoloogia, mille kaudu saab neid lähemalt uurida. Lihtsalt öeldes on tegu valkudega, mida keha toodab ise tarvitavatest toitainetest ja neid saab liigitada ainevahetuslikeks ensüümideks ning seedeensüümideks. Ainevahetuslikke ensüüme tänasel päeval juurde võtta ei saa, vaid saab tarbida lisaks seedeensüüme. Kui me tunneme vajadust võtta lisaks ensüüme, siis meie kehal on järelikult mingisugune probleem, sest meie keha peaks neid ise tootma – võib-olla sööme me mõnda toitainet liiga palju, kui peaks, või on mingi ensüümi tootmine pärsitud. Kutsun üles inimesi seedeensüümide tarbimisel talitleda läbimõeldult, ehk midagi juurde võttes tasuks üles leida ka see põhjus, mis on kehast puudu. Tõenäoliselt algab kõik taaskord mikrobioomist, kus valitseb sellisel puhul tasakaalutus,” selgitab Vahter lähemalt.

Üks asi, mis tekitab üha enam inimestes küsimusi, on fermenteerimine. Kas kõike saab fermenteerida, või mida see üldse tähendab?

ZenCleanzi maaletooja Marius Vahter selgitab: “ZenCleanz koosneb 57.erinevast vedelensüümist ning see on moodustatud erinevatest taimedest. Need taimed on eelnevalt fermenteeritud kolme aasta jooksul. Fermenteerimise läbi on toit paremini omastatavam meie kehale, sest see toit on eelseeditud bakterite poolt ning bakterid teevad esimesena lagundamise ära, mis tähendab meie organismi jaoks seda, et me saame vajalikud ained paremini kätte.” Bakterite kooslus hapendatud toitu süües on kahtlemata kõrgem, kuid see pole kindel, kui palju baktereid läbi maohappe meie kehasse tegelikult hapendatud toidu kaudu jõuab, seega on kasulik võtta lisaks hapendatud toidule oma menüüsse ka fermenteeritud probiootikumid, näiteks Dr.OHHIRA® kapslid.

“Rääkides probiootikumidest, viitame me põhiliselt piimhappebakteritele. Prebiootikumid on aga probiootikumitetoit, ehk  kiudained. Postbiootikumid on ühendid, mida toodavad bakterid fermentatsiooni käigus ning seetõttu saame ka öelda, et Dr.OHHIRA® kapslid sisaldavad postbiootikume,” selgitab Dr.OHHIRA® toodete maaletooja Sven Kabanen.

Tuleks aga meeles pidada seda, et enne probiootikumide kuuriga alustamist on soovitatav teha kehapuhastust, näiteks ZenCleanz toodetega. Kui soolestik on täis ebavajalikku, siis probiootikumide tarbimise kasutegur võib olla null ehk eelnevalt tuleb tekitada sobiv pinnas ning siis probiootikume tarbida, et keha suudaks neid paremini omastada.” lisab Kabanen.

Hiina meditsiini põhiteesiks on tõdemus, et terve seedimine ja soolestik võimaldab kehal jagu saada mis tahes haigusest. Soolepõletike puhul tasuks aga soolepuhastust vältida, seda tuleks siiski teha tervele soolestikule – üheks variandiks on soolepõletiku leevendamine probiootikumidega, seejärel soolepuhastus ning uuesti soolestiku tugevdamine probiootikumikuuriga. “Kui soolestik saab puhtaks, kaasa arvatud  peensool, siis toimub mikro- ja makrotoitainete parem imendumine ning ka jämesooles toimub see sama asi, kus suur roll on lisaks ka bakterite tööl. Ent kui bakterid on jämesooles korras ja peensooles imenduvad kõik toitained, siis keha saab kõik vajalikud ained palju väiksema kaloraažiga kätte. See tähendab omakorda seda, et meil ei ole vaja nii suuri toidukoguseid süüa ja kaalulangus kaasneb selle protsessiga. Eelduseks on muidugi see, et inimene ise tahab mingit muutust ellu viia – laristava eluviisiga jätkates ei ole soolepuhastuse kuurist efektiivset kasu,” selgitab Marius Vahter.

 

Mida tuleks meeles pidada toidulisandite valikul? 

Valides aga toidulisandeid, tuleks silmas pidada teatud kriteeriumeid. Dr.OHHIRA® puhul on tegu elusate bakteritega probiootikumi kapslites, ehk tegu ei ole külmkuivatatud bakteritega. Sven Kabanen lisab, et tihtipeale ei ole toidulisandite müüjad ise nende valmistajad, vaid need tellitakse sisse. Küsitav on aga asjaolu, millisel määral sellised tooted meie keha tegelikult aitavad ja kas üldse aitavad. Tihtipeale rõhutakse faktile, et üks või teine toode on odavam, ent unustatakse ära see, et kõik mis on kvaliteetne, nõuab ka aega. Dr.OHHIRA® probiootikumide fermentatsiooni aeg on vastavalt tootele 3-5 aastat, ZenCleanzi puhul samuti mõned aastad. Ent pikem aeg ja kõrgem hind garanteerib tarbijale teatava kvaliteedi, mida kiiresti ning massiliselt toodetud toidulisandite puhul oodata ei saa.

Marius Vahter ütleb julgustuseks kõikidele, kes kardavad jääda ZenCleanzist või Dr.OHHIRA® probiootikumide sõltuvusse, et tegelikult on organismi tasakaalustamine vajalik seni, kuni kõik asjad on kehas jälle paigas – balanss on siinkohal võtmesõnaks! Tasakaalu säilitamiseks on mõned lihtsad nipid – joo vett, hoia oma vaimne ning füüsiline tervis korras ning ära piitsuta ennast, kui sa oled korraks rajalt libastunud. Sa tegid juba parima valiku, valides soovi muutuda!

Nii Sven Kabaneni, kui Marius Vahteri teekond muutuste ning tervislikuma mina poole algas läbi isikliku kogemuse. Mariuse teekond ZenCleanzini oli juhuslik ning see sündis soovist leida oma elus uus väljund – esimene ettevõte oli edukalt üles töötatud, materiaalne eesmärk oli täidetud, kuid emotsionaalne pool otsis midagi uut. Nimelt oli Marius reisil Taimaal ja puutus juhuslikult kokku ZenCleanziga, omamata varasemalt ülevaadet, mis on mikrobioom ning miks peaks üldse oma soolestikku puhastama. Vahter arvas, et oli toitunud varasemalt küllaltki tervislikult, kuid keha puhastusega kokkupuutudes sai selgeks, et tervislikust toitumisest oli asi küllaltki kaugel, sest menüüs olid domineerival kohal liha- ning valmistoidud ja puu- ja juurviljade protsentuaalsus oli madal. Pärast soolestikupuhastust sai lahendatud ka Mariust vaevanud probleem – tõusnud kehakaal. Puhas soolestik võttis hästi vastu puu- ja juurviljadest koosneva toidulaua ning enesetunne oli võrreldes varasema elustiiliga tunduvalt parem.

Sven Kabanen jõudis Dr.OHHIRA® toidulisandite juurde läbi terviseprobleemide, sest oli elanud nii nagu talle meeldib, tervisele tähelepanu pööramata. “Tervise probleemidega tuleb tegeleda alustades soolestikust, sest sealt algab kõik. Mina alustasin soolepuhastusega ning seejärel keskendusin probiootikumidele, proovides erinevaid variante, ent ei leidnud midagi, mis toimiks, kuni ma jõudsin Dr.OHHIRAni®,” räägib Kabanen. Mees tellis esmalt Dr.OHHIRA® kapsleid Ameerikast, sest need ei olnud Eesti turul saadaval ning pärast esimest kuuri läbis mehe organism tõelise tervenemise kriisi – vahelduvad külma- ja kuumahood, mis aga lõpuks päädisid enesetunde hüppelise paranemisega, nagu näiteks energiataseme paranemine. Dr.OHHIRA® probiootikumide imeline abi kannustas Sveni, nii nagu Mariust, efektiivset toodet Euroopasse tarnima ning tänaseks on nii ZenCleanzist kui ka Dr.OHHIRAst® saanud tuttav toode paljudele eestlastele.

Autor: Sten Talivee

 

 

Postita kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

0
https://www.ohhira.ee/heezahez/2021/09/candy-shop.svg