3 sammu, kuidas valida probiootilist toidulisandit

Probiootikumide valik on tänaseks nii kauplustes kui apteekides üsna suur ja valik üha laieneb. Kuidas siis nende valikul orienteeruda, et endale sobivaim, see ainus ja õige, leida?

Kvaliteetse probiootilise toidulisandi valikul on tegelikult 3 lihtsat sammu, mida silmas pidada, kui tahad, et need tõepoolest toimiksid ja tervisele maksimaalset kasu pakuksid.

1) Vähem on rohkem! Paljud probiootilised preparaadid reklaamivad end üüratult suurte CFU numbritega (bakterikoloonia arvukus)  ja tundub justkui loogiline, et mida rohkem seda uhkem. Tegelikult aga tuleks selles osas pigem ettevaatlik olla – liiga palju üht liiki baktereid võib tervisekasu asemel hoopis mikrobioomi tasakaalu rikkuda, soovimatu autoimmuunreaktsiooni vallandada ja põhjustada kasu asemele hoopis kahjul.

2) CFU asemel jälgi hoopis seda numbrit, mitu erinevat piimhappebakteri tüve sinu probiootiline preparaat sisaldab. Mikrobioomi tervise seisukohalt on võtmesõnaks “mitmekesisus” ja see kehtib täpselt samuti ka probiootilise toidulisandi kohta. Mida rohkem erinevaid piimhappebakteri tüvesid sinu toode sisaldab, seda mitmekesisemat valikut tervisele kasulikke postbiootilisi ühendeid need tootma hakkavad ning seda suurem ja laialdasem on nende positiivne mõju erinevate tervisemurede korral.

3) Eelista alati probiootilist toidulisandit, mis sisaldab lisaks piimhappebakteritele ka prebiootikume – see garanteerib soovitud tulemused tõenäoliselt kiiremini kui ilma prebiootilise lisandita toode.

Prebiootikumid on peamiselt kiudained, mis on piimhappebakteritele toiduks. Juhul, kui näiteks oled olnud haige ja isutu või ei ole sinu toitumine olnud eeskujulik, jõuavad ilma prebiootilise lisandita probiootilised bakterid küll soolestikku, kuid ei pruugi seal ellu jääda, sest neile ei leidu seal sobivat söödet. Teatavasti kipub meil kõigil oma igapäevases dieedis kiudaineid nappima, aga just need on headele bakteritele toidupoolis number üks. Seepärast on prebiootilise lisandiga probiootikumid tavaliselt oma toimelt kiiremad ja tõhusamad.

Ja neljas – ehk boonspunkt on muidugi postbiootikumid! Aga postbiootikume ehk probiootiliste bakterite toodetud kasulikke aineid, sisaldab teadaolevalt ainult üks probiootiline toidulisand maailmas – mõistagi imeline Dr.OHHIRA® probiootikum!

Postbiootikumid on tegelikult see põhjus, miks üldse probiootikume tarbitakse. Piimhappebakterid, mida kapslina sisse sööme, peaksid end meie soolestikus sisse seadma ja hakkama seal postbiootikume tootma, aga Dr.OHHIRA® probiootikumidel on need tänu 3 või 5 aastasele fermenteerimisprotsessile juba kapslis kaasas. Tuntuimad postbiootilised ühendid on näiteks: bakteriotsiinid (looduslik antibootikum), ensüümid, vitamiinid, aminohapped, virgatsained, lühikese ahelaga rasvhapped ja orgaanilised happed.

Postbiootikumide ja nende kasutegurite kohta leiad rohkem infot siit.

Submit a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

5 × five =